De docent vertelt: Koen Sarac over de Heftruck training Herhaling

In dit nieuwsbericht vertelt IVARBO docent Koen Sarac, Veiligheidskundige en BHV en heftruck instructeur, over de Heftruck training gehouden bij KTS & Van Santen in Beverwijk.

Trainen en examineren door een deskundige aan deskundigen!

“Als vorklift docent heb je te maken met leerlingen die in verschillende branches werkzaam zijn. Allemaal bedienen ze interne transportmiddelen zoals de vorklift (heftruck) Deze mensen moeten regelmatig getraind worden zodat men veilig weet om te gaan met de vorklift, de risico’s kennen en weten waar ze op moeten letten bij het bedienen ervan. Hierbij dient men ook op de hoogte te zijn van de wettelijke verplichtingen.

Toen ik het verzoek kreeg om een training te verzorgen voor KTS & van Santen, was de eerste vraag die bij mij opkwam: Wat kan ik deze heftruck monteurs leren en wat kan ik van hen leren? Naar mijn mening doceert een goede docent niet alleen, maar leert hij ook door zich open te stellen voor en gebruik te maken van de kennis en ervaring van zijn leerlingen. Zodoende weet hij waar (extra) bijscholing nodig is.

KTS & van Santen keurt en onderhoudt door het hele land o.a. heftrucks, pallettrucks en stapelaars. De focus lag daarom op het veilig bedienen van de heftruck aangezien deze medewerkers op diverse locaties verschillende heftrucks gebruiken. Het technische gedeelte van de training kon ik achterwege laten. Door de training te starten met het delen van problemen waar men tegenaan loopt in de praktijk, ontstond er direct een open en ontspannen sfeer. Naast dat er vaktechnische ervaringen werden gedeeld, werd helder met welke vraagstukken men worstelden. Bijvoorbeeld het lezen van het lastdiagram van een bepaald merk. Naast het behandelen van deze en andere vraagstukken, hebben we voor de praktijktoets een casus opgebouwd in de trainingshal. Mooi om te zien dat deze medewerkers een goed voorbeeld zijn op het gebied van veiligheidscultuur; We werken veilig of we werken niet. Zo stapten ze van de heftruck af als de doorkijk niet goed was, men nam geen risico.

Nadat de casussen met goed gevolg waren afgerond en alle vragen waren weggenomen, waren de medewerkers volledig competent op alle vlakken van de training. De uitgesproken waardering voor de praktische tips die men in hun dagelijks werk kan toepassen, is voor mij als docent het teken dat de training meer dan geslaagd was. Ik kijk dan ook terug op een productieve dag.”